Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου
Τα κρούσματα είναι αυξημένα σε 25 δήμους σε όλη τη χώρα
Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Αύξηση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ήδη τρεις άνθρωποι είναι νεκροί.
Άλλοι 17 άνθρωποι νόσησαν μέσα σε μία εβδομάδα ανεβάζοντας τα κρούσματα σε 60.
Τα κρούσματα είναι αυξημένα σε 25 δήμους σε όλη τη χώρα.
Οι περισσότεροι από τους δήμους που βρίσκονται στο κόκκινο είναι στην Αττική και τη Μακεδονία.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς. Κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.
«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας). Θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Παράλληλα, στα δεκαεννέα ανέρχονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία. Από αυτά, τα 15 αφορούν περιπτώσεις με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση). Τα υπόλοιπα 4 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί από ένα κρούσμα στους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Δέλτα, Βέροιας και Παιονίας, δύο κρούσματα στου Δήμους Θεσσαλονίκης, από τρία κρούσματα στους Δήμους Αλεξάνδρειας και Πέλλας και πέντε κρούσματα στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.
Το σημαντικότερο μέλημα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου.
Για τον λόγο αυτό καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης. Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Επισημαίνεται ότι για το 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη και αύξηση της εμφάνισης κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου. Ως κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα οποία μεταδίδεται ο ιός από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη. Ως εκ τούτου θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο απρόβλεπτη η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Το 75%-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα. Περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο. Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.
Επισημαίνεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σητών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).
Επισημαίνεται εκ νέου ότι -λόγω της απρόβλεπτης επιδημιολογίας του ιού- τα μέτρα ατομικής προστασίας συνιστάται να λαμβάνονται τόσο στις προσβεβλημένες περιοχές, όσο και σε όλη την επικράτεια.
Ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Πηγή: www.newsbeast.gr